Wszystkie kolory wina
Czy wiedziałeś, ze kolory wina można porównać do tęczy? Nie? No właśnie. Większość ludzi zna dwa odcienie: czerwony i biały. Idąc tym tropem, po czasie przypominają sobie jeszcze o barwie różowej. Koniec tematu? Nie do końca. Możemy wyróżnić jeszcze wino czarne, szare, pomarańczowe, żółte i zielone.
Skąd się biorą takie barwy?
W tej chwili należy przedstawić kilka faktów na temat wina. Czerwone wino traci swój kolor z biegiem lat. Czasami wpada bardziej w kolor granatowy, a czasami brąz. Dzieje się tak dlatego, że w ciągu pierwszych pięciu lat tracą 85% pigmentu. Mimo wszystko, dla większości nadal wydają się mieć barwę czerwoną. Często również warto zwrócić uwagę na to, czy czerwone wino jest nieprzezroczyste – zawiera wtedy więcej tanin, choć występują wyjątki od reguły.
Na kolor wina czerwonego wpływa również ilość sulfidów – im jest ich mniej, tym kolor trunku jest intensywniejszy. Podobny wpływ ma także niższa temperatura fermentacji. Należy też pamiętać, że im mniejszy wskaźnik pH ma wino, tym jego barwa jest silniejsza.
Różowe wino uzyskuje swoją barwę w zależności od tego, jak długo zostawiono skórki winogron razem z sokiem. Najczęściej jest to okres od 4 godzin do 4 dni.
Białe wino ma to do siebie, że z biegiem lat ciemnieje, w wyniku czego osiąga barwę zbliżoną do żółtego, złotego lub brązowego.
Skoro przedstawiliśmy podstawowe barwy, to możemy przejść do tych mniej standardowych kolorów win. Jesteście gotowi?
Zacznijmy od wina szarego. Jest ono produkowane we Francji, Stanach Zjednoczonych oraz Maroka, u którego to wino stało się tradycją. Wino szare klasyfikuje się jako różowe choć jego kolor jest tak delikatny, że często może przypominać barwę białą. Charakteryzuje się owocowym smakiem z odrobiną pikantności.
Wina pomarańczowe wytwarzane są w Nowej Zelandii, Kalifornii, Niemczech, Francji, Chorwacji i Słowenii. Żeby uzyskać pomarańczową barwę, potrzebny jest dłuższy kontakt moszczu z pigmentem skórki białego grona. Można w nim wyczuć miodowo-korzenne smaki.
Wino zielone produkowane jest w Portugalii. Zielone są tylko z nazwy, ponieważ tak naprawdę mają barwę i czerwoną, i białą. Nazwa nawiązuje do ich orzeźwiającego działania, które zawdzięczają swojej wytrawności i kwasowości.
Wino czarne klasyfikowane jest jako czerwone, choć jest tak napigmentowane, że dla przeciętnego oka jest czarne. Wzmacnia aromaty owocowe, korzenne i tytoniowe. Wino to produkowane we Francji.
Wino żółte wyróżniają się tym, że winogrona, potrzebne do wykonania wina, są zbierane po przymrozkach. Wina żółte produkowane są we Francji i należą do grupy droższych win. Wyróżnia je to, że po zalaniu beczki (ale nie do pełna) na powierzchni rozwija się nalot z drożdży, który chroni wino przed utlenieniem, co pozwala na leżakowanie wina nawet do 6 lat!