fbpx

Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was przepis na zdrową i smaczną rybę, z niepowtarzalnym sosem winno-szczypiorkowym. Do wykonania przepisu będziecie potrzebować:

– 400g polędwiczki lub filetu z dorsza

– szklankę białego, wytrawnego wina

– 100 ml wody

– pęczek szczypiorku

– zagęstnik do sosu białego

– łyżkę masła

– sól

– pieprz biały

– mąkę

– mieloną wędzoną paprykę

– ziele angielskie

 

Jeśli macie przygotowane składniki, możecie przystąpić do gotowania!

Najpierw podzielcie dorsza na porcje, które następnie posypcie solą i pieprzem. Gdy już wykonacie te czynności, wymieszajcie mąkę z papryką wędzoną i obtoczcie w tej mieszance rybę. Tak przygotowanego dorsza odkładamy do lodówki i przechodzimy do przygotowania sosu.

Siekamy szczypiorek na średniej wielkości kawałki. Później podsmażamy go na maśle, po czym dodajemy do tego wodę oraz wino. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Czekamy do wrzenia, po czym dodajemy zagęstnik do sosów. Zmniejszamy ogień na mniejszy i mieszamy całość przez około dwie minuty. Sos mamy gotowy!

Wyciągamy z lodówki dorsza i smażymy na rozgrzanej oliwie. Czekamy aż ryba się zarumieni, wtedy będziemy wiedzieć, że jest już dobra do spożycia. Tak usmażoną rybę podajemy z przygotowanym wcześniej sosem.

SMACZNEGO!