Przepis na zupę cebulową z białym winem i grzankami
Macie ochotę na zupę, ale rosół i pomidorowa już Wam się przejadły? Proponujemy na dzisiaj zupę cebulową, która zadowoli Wasze podniebienia! Czego potrzebujemy?
– 5 cebul
– szklankę białego, wytrawnego wina
– 3 szklanki bulionu warzywnego
– świeżą bagietkę z masłem czosnkowym
– plastry sera żółtego
– łyżkę masła
– łyżkę mąki
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól
– pieprz czarny mielony
– tymianek
W pierwszej kolejności obieramy cebulę, którą następnie kroimy w drobną kostkę. Gdy już przygotowaliśmy cebulę, rozgrzewamy w garnku oliwę z masłem. Po chwili wrzucamy do środka cebulę, którą smażymy pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę i mieszamy energicznie całość, póki cebula się nie zarumieni. W kolejnym etapie blendujemy cebulę, dolewamy bulion, wino i doprawiamy wszystko solą, pieprzem oraz tymiankiem. Zupę gotujemy przez następne 10 minut.
W czasie, gdy zupa się gotuje, mamy czas, żeby przygotować bagietki. Przekrawamy je zgodnie z nacięciami i na każdą część nakładamy plaster sera. Takie grzanki zapiekamy w piekarniku przez 3 minuty, w 200 stopniach.
Gotową zupę przelewamy do miski, dodajemy do środka grzankę i gotowe.
SMACZNEGO!