Przepis na zupę cebulową z białym winem i grzankami

 

Macie ochotę na zupę, ale rosół i pomidorowa już Wam się przejadły? Proponujemy na dzisiaj zupę cebulową, która zadowoli Wasze podniebienia! Czego potrzebujemy?

– 5 cebul

– szklankę białego, wytrawnego wina

– 3 szklanki bulionu warzywnego

– świeżą bagietkę z masłem czosnkowym

– plastry sera żółtego

– łyżkę masła

– łyżkę mąki

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– sól

– pieprz czarny mielony

– tymianek

 

W pierwszej kolejności obieramy cebulę, którą następnie kroimy w drobną kostkę. Gdy już przygotowaliśmy cebulę, rozgrzewamy w garnku oliwę z masłem. Po chwili wrzucamy do środka cebulę, którą smażymy pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę i mieszamy energicznie całość, póki cebula się nie zarumieni. W kolejnym etapie blendujemy cebulę, dolewamy bulion, wino i doprawiamy wszystko solą, pieprzem oraz tymiankiem. Zupę gotujemy przez następne 10 minut.

W czasie, gdy zupa się gotuje, mamy czas, żeby przygotować bagietki. Przekrawamy je zgodnie z nacięciami i na każdą część nakładamy plaster sera. Takie grzanki zapiekamy w piekarniku przez 3 minuty, w 200 stopniach.

Gotową zupę przelewamy do miski, dodajemy do środka grzankę i gotowe.

 

SMACZNEGO!