Przepis na zabajone z owocami
Tym razem przygotowaliśmy przepis dla fanów słodyczy i wina. Jesteście ciekawi jak go wykonać? Przygotujcie:
– 4 żółtka
– 150ml białego, półwytrawnego wina
– owoce, na które macie ochotę
– 4 łyżki cukru pudru
W pierwszej kolejności obierzcie owoce, a następnie pokrójcie je w średniej wielkości kostkę.
Po przygotowaniu owoców, szykujemy dwa garnki. Uwaga! Jeden garnek musi być większy, a drugi mniejszy – jeden musi mieścić się w drugi. Gdy już znaleźliśmy odpowiednie garnki, większy zalewamy do połowy wodą i wstawiamy na palnik – czekamy, aż woda się zagotuje. Czekając na ten proces, wbijamy do mniejszego garnka żółtka, dolewamy wino oraz dodajemy cukier puder.
Woda już się gotuje? Świetnie! Zmniejszamy delikatnie ogień i wkładamy mniejszy garnek w duży. Przez kilka minut ubijamy składniki na puszystą pianę (można użyć miksera). Deser będzie gotoey, gdy masa zgęstnieje i zwiększy kilkakrotnie swoją objętość.
Wyciągamy pucharki, układamy na ich dnie owoce i zalewamy ciepłym deserem.
SMACZNEGO!