Przepis na kurczaka duszonego w winie i pomidorach

 

Przygotowaliśmy dla Was szybki i smaczny przepis. Chcecie wypróbować? Będziecie potrzebować:

– pierś z kurczaka

– makaron penne

– 2 czerwone cebule

– 200ml czerwonego, wytrawnego wina

– puszkę całych pomidorów bez skóry

– 2 ząbki czosnku

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 1,5 łyżeczki bazylii

– 1,5 łyżeczki cukru brzozowego

– sól ziołową

– pieprz

– listki świeżej bazylii

 

Zaczynamy od kurczaka. Oczyszczamy go z nadmiaru błonek, po czym kroimy w kostkę. Następnie przyprawiamy mięso pieprzem, suszoną bazylią i solą ziołową. Gdy kurczak będzie gotowy, podsmażamy go na rozgrzanej oliwie, na delikatnym ogniu. Usmażone mięso przesypujemy do talerza i odstawiamy na bok, do późniejszego wykorzystania.

Teraz zajmiemy się cebulą – kroimy ją w drobną kostkę, po czym korzystając z patelni, na której smażyliśmy kurczaka, rumienimy delikatnie warzywo, a następnie dodajemy wino, pomidory z puszki oraz cukier brzozowy. Wszystko razem mieszamy do momentu zagotowania, po czym dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dorzucamy do środka kurczaka, łyżeczkę bazylii, sól, pieprz oraz posiekany czosnek. Wszystko mieszamy dokładnie i dusimy przez kolejne 10 minut.

Gotowy sos podajemy z makaronem i świeżymi liśćmi bazylii.

SMACZNEGO!