Podawanie win krok po kroku
Jeśli podczas spotkania z gośćmi masz zamiar zaserwować kilka rodzajów win, musisz wiedzieć, w jakiej kolejności serwować dane wino. Jest to istotne z tego względu, iż zła kolejność może się zakończyć problemami zdrowotnymi.
W pierwszej kolejności podajemy aperitiff, którego zadaniem jest pobudzenie apetytu. W tej roli sprawdzi się orzeźwiające wino wytrawne lub szampan. Jeśli w następnej kolejności serwujemy ryby i owoce morza, dodajmy do tego wino różowe lub białe, które będzie miało owocowy posmak.
Do drobiu polecamy wino białe bądź różowe z tą różnicą, iż przy smażonym lub pieczonym drobiu polecamy lekkie wino czerwone.
Jeśli chcesz podkreślić delikatny smak cielęciny, polecamy lekkie wino czerwone.
Do wieprzowiny dobierz czerwone wino, natomiast do wołowiny i dziczyzny ciężkie, aromatyczne wino czerwone.
Przy makaronach dobrze będzie wykorzystać wino czerwone wytrawne. Do deserów najbardziej nadadzą się wina deserowe.
Do koziego sera wybierz wino różowe, do pleśniowego białe, natomiast do serów twardych wytrawne czerwone.
Należy również pamiętać, że smak potrawy wpływa na smak wina.
Jeśli spożywamy słodkie dania, należy unikać win wytrawnych. Dlaczego? Otóż cukier wzmacnia wrażliwość naszego podniebienia na gorzki posmak i przez to spożywane przez nas wino wydaje nam się bardziej wytrawne.
Kwaśne potrawy neutralizują wytrawność win. Przy spożywaniu kwaśnych dań, spożywane przez nas wino będzie się wydawać słodsze.
Gorzkie potrawy muszą być podawane razem z winem słodkim. W przypadku, gdybyśmy do gorzkich dań zaserwowali wino wytrawne, trunek mógłby nam się wydawać niesmaczny, ponieważ nie byłoby niczym zrównoważone.
Słony smak dania neutralizuje gorzki smak wina. Wino wytrawne nadaje się do słonych potraw idealnie, ponieważ będzie się wydawać mniej kwaśne i pełniejsze w smaku.