fbpx

Wydajesz uroczystą kolację i chcesz, aby wszystko było przygotowane perfekcyjnie? Z pewnością podasz do jedzenia wino, aby było wykwintnie i klimatycznie, tylko czy na pewno wiesz, jakie wino dobrać do konkretnej potrawy? Nie ma co ukrywać, źle dobrane wino może pozostawić niesmak na bardzo długi czas, dlatego przychodzimy Ci z pomocą!

Stajesz przed wyborem, czy chcesz wino białe, czerwone lub różowe, a do tego musi zapaść decyzja, czy na daną okazję lepiej się nada słodkie, półwytrawne czy wytrawne.

Przy wyborze wina do kolacji, należy kierować się kilkoma zasadami:

Białe wina najlepiej podawać do potraw jasnych, np. do dań z ryb czy mięsa drobiowego oraz serów, owoców morza i wędlin.

Wino czerwone dobrze współgra z dziczyzną, wieprzowiną oraz wołowiną.

Wina owocowe najlepiej zaserwować do deserów i delikatnych potraw.

Oczywiście te zasady są sformułowane dla osób, które kompletnie nie mają pojęcia na temat win. Osoby, które są bardziej obyte w temacie mogą sobie pozwolić na większą swobodę. Jeśli przygotowujecie danie, możecie potraktować wino jako przyprawę, która dopełni całą potrawę. Najczęściej dobiera się w takim przypadku wino na zasadzie kontrastu – do dania z drobiu podaje się wino o mocnym, korzennym smaku itp.

Przy dobieraniu wina należy pamiętać, że nie może ono dominować nad potrawą, ani na odwrót. Oba czynniki mają ze sobą współgrać i tworzyć spójną całość. O co chodzi? Przypuśćmy, że zaserwujesz gościom mocno przyprawione danie, a do tego podasz lekkie wino. W tym przypadku smak wina nie ma szans zaczarować swoim smakiem, ponieważ będzie zabity przez intensywność potrawy, a przecież nie o to nam chodzi.

Pamiętaj, do przystawek, sałatek czy jasnego mięsa podaj równie lekkie w smaku wino i na odwrót – do mocno przyprawionych dań podaj równie mocne w smaku wino. Te porady pozwolą Ci przygotować spotkanie idealne!