fbpx

Czy wino wpływa na nasze zdrowie?

Jak najbardziej! Wino pite regularnie i z umiarem ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Szczególnie cenionym winem pod względem zdrowotnym jest wino czerwone. Dlaczego? Ponieważ ma mniej kalorii niż białe i posiada dziesięć razy więcej antyoksydantów. Wino jest również bogate w magnez, wapń, potas, żelazo, rozpuszczalny błonnik, aminokwasy oraz kwasy organiczne.

To nie wszystko! Wino zawiera w sobie flawonoidy, które dbają o to, aby płytki krwi nie zlepiały się ze sobą i w ten sposób chronią przed zakrzepami, miażdżycą i udarem mózgu. Dzięki zawartym kwasie acetylosalicylowym rozrzedza krew, a polifenole zapobiegają zawałowi serca poprzez obniżenie ciśnienia tętniczego. Wino posiada również przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za chorobę wieńcową oraz chronią DNA. Działa również bakteriobójczo i antyseptycznie.

Warto pomyśleć o winie gdy spożywamy tłuste potrawy, ponieważ wspomaga ono wydzielanie enzymów trawiennych oraz sprawia, że składniki odżywcze szybciej trafiają do krwi. Wino poleca się również osobom z nadkwasotą żołądka, ponieważ zawarte w nim garbniki osłaniają błonę śluzową żołądka.

Co zrobić, aby wino miało na nas tak dobry wpływ?

Należy je pić systematycznie, najlepiej lampkę dziennie, nie więcej. Trzeba pamiętać, że alkohol w zbyt dużych ilościach jest szkodliwy dla organizmu. W tym przypadku może zaszkodzić wątrobie i trzustce, a co za tym idzie utrudnia wchłanianie witaminy D oraz przyswajanie wapnia, co skutkuje osteoporozą. Pamiętaj również, aby obserwować swój organizm – jeśli zauważysz, że nie funkcjonujesz bez wina normalnie, natychmiast z niego zrezygnuj jeśli nie chcesz się uzależnić.

Kto nie powinien pić wina?

Dla nikogo nie jest tajemnicą, że alkoholu nie powinny spożywać kobiety w ciąży lub karmiące. Oprócz tego ograniczyć wino powinni alergicy (wino może uczulać), astmatycy, cukrzycy, osoby chorujące na wątrobę i trzustkę. Jeśli miewasz częste migreny również powinieneś zrezygnować z wina.