Macie ochotę na coś słodkiego? Proponujemy Wam ciasto z czarną porzeczką. Przygotujcie:

300 g mąki pszennej

170 g margaryny

2 jajka

1 cytryna

1 łyżka słodkiego wina

Szczypta soli

300 g czarnej porzeczki

350 g cukru

1 łyżka skrobi

 

Wykonanie:

Przesiejcie mąkę na desce, zróbcie studnię w środku, włóżcie cukier (100 gramów), sztywne jajo, 150 gramów kremowej margaryny pokrojonej na małe kawałki, skórkę z cytryny, sól, wino. Szybko zagniećcie ciasto. Nadajcie mu kształt kuli, zawińcie w pergamin i włóżcie do lodówki na 30 minut.

Nasmarujcie formę pozostałą margaryną. Rozwałkujcie lekko ciasto. Włóżcie do formy i przykryjcie pergaminem. Na wierzch wsypcie suchy groszek lub fasolę, aby zapobiec wzrostowi ciasta. Włóżcie ciasto do piekarnika i pieczcie przez 20 minut w 180 stopniach.

Do porzeczki dodajcie cukier, skrobię i mieszankę. Zmniejszcie ciepło w piekarniku. Włóżcie farsz i wlejcie ubite białko (po usunięciu grochu i pergaminu), włóżcie do piekarnika na kolejne 15 minut i gotowe!

Smacznego!