Macie ochotę na coś słodkiego? Proponujemy Wam ciasto z czarną porzeczką. Przygotujcie:
300 g mąki pszennej
170 g margaryny
2 jajka
1 cytryna
1 łyżka słodkiego wina
Szczypta soli
300 g czarnej porzeczki
350 g cukru
1 łyżka skrobi
Wykonanie:
Przesiejcie mąkę na desce, zróbcie studnię w środku, włóżcie cukier (100 gramów), sztywne jajo, 150 gramów kremowej margaryny pokrojonej na małe kawałki, skórkę z cytryny, sól, wino. Szybko zagniećcie ciasto. Nadajcie mu kształt kuli, zawińcie w pergamin i włóżcie do lodówki na 30 minut.
Nasmarujcie formę pozostałą margaryną. Rozwałkujcie lekko ciasto. Włóżcie do formy i przykryjcie pergaminem. Na wierzch wsypcie suchy groszek lub fasolę, aby zapobiec wzrostowi ciasta. Włóżcie ciasto do piekarnika i pieczcie przez 20 minut w 180 stopniach.
Do porzeczki dodajcie cukier, skrobię i mieszankę. Zmniejszcie ciepło w piekarniku. Włóżcie farsz i wlejcie ubite białko (po usunięciu grochu i pergaminu), włóżcie do piekarnika na kolejne 15 minut i gotowe!
Smacznego!
Najnowsze komentarze